Chow chow rotumääritelmä

Ryhmä: 5

FCI:n numero: 205

Hyväksytty: FCI 9.6.1999 SKL-FKK 30.11.2006

Suomen Kennelliitto- Finska Kennelklubben ry

Alkuperämaa: Kiina

Vastuumaa: Iso-Britannia

 

KÄYTTÖTARKOITUS: Vahti- ja seurakoira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 5 pystykorvat ja alkukantaiset koirat. Alaryhmä 5 aasialaiset pystykorvat ja niiden sukulaisrodut. Käyttökoetulosta ei vaadita.

YLEISVAIKUTELMA: Aktiivinen, tiivis- ja lyhytrunkoinen, erittäin tasapainoinen, olemukseltaan leijonamainen, ylpeä ja arvokasryhtinen, lihaksikas ja tiivis, häntä on selän päällä.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Pidättyväinen, hyvä vahti, jolla on sinisenmusta kieli ja rodunomainen jäykkä liikunta. Itsenäinen ja uskollinen, kuitenkin varautunut.

 

PÄÄ

KALLO-OSA: Tasainen ja leveä, silmien alta täyteläinen.

OTSAPENGER: Ei korostunut.

KIRSU: Kookas, leveä ja musta. Kermanvärisillä ja lähes valkoisilla yksilöillä sallitaan vaalea, sinisillä ja vaaleankellerävänruskeilla (fawn) karvapeitteen värin mukainen kirsu.

KUONO-OSA: Kohtuullisen pituinen ja kauttaaltaan leveä (ei kärjestään suippeneva kuten ketulla).

HUULET: Kitalaki ja huulet ovat mustat (sinisenmustat), ikenet mieluiten musta. Kieli on sinisenmusta.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Hampaat ovat voimakkaat ja hammasrivi tasainen. Leuat ovat vahvat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta ts. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa.

SILMÄT: Tummat, mantelinmuotoiset ja keskikokoiset, eivät vuotavat. Sinisillä ja vaaleankellertävän-ruskeilla sallitaan karvapeitteen värin mukaiset silmät. Silmien koko sinällään ei ole virhe, kunhan silmät ovat terveet ja silmäluomet eivät ole sisäänpäin kiertyneet (entropium).

KORVAT: Pienet, paksut, hieman pyöreäkärkiset, jäykästi pystyssä ja etäällä toisistaan. Korvat kallistuvat eteenpäin silmien yläpuolelle ja hieman toisiaan kohti, mikä antaa koiralle rodulle ominaisen murjottavan ilmeen, joka ei koskaan saa olla löysän ja poimuisen päänahan aikaansaama.

KAULA: Voimakas ja täyteläinen, ei lyhyt; sulavasti lapoihin liittyvä ja loivasti kaareutuva.

 

RUNKO

SELKÄ: Lyhyt, tasainen ja vahva.

LANNE: Voimakas.

RINTAKEHÄ: Leveä ja syvä. Kyljet ovat selvästi kaarevat, mutta eivät tynnyrimäiset.

HÄNTÄ: Ylöskiinnittynyt ja asennoltaan tiiviisti selän päällä.

 

ETURAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat täysin suorat, keskipitkät ja vahvaluustoiset.

LAVAT: Lihaksikkaat ja viistot.

KÄPÄLÄT: Pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät. Koira seisoo ikäänkuin varpaillaan.

 

TAKARAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat lihaksikkaat.

KINTEREET: Matalat kintereet ja vähäiset kulmaukset ovat olennaiset rodunomaisen jäykän liikunnan aikaansaamiseksi. Kinnernivel ei koskaan saa taipua eteenpäin.

VÄLIJALAT: Kintereistä alaspäin suorat.

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.

 

LIIKKEET: Lyhytaskeliset ja rodunomaiset jäykät. Etu- ja takaraajat liikkuvat yhdensuuntaisesti ja suoraan eteenpäin.

 

KARVAPEITE: Pitkä- tai lyhytkarvainen. Karvapeitteen kaikki keinotekoinen lyhentäminen, mikä muuttaa luonnollisia ääriviivoja tai ilmettä on kielletty.

Pitkäkarvainen: karvapeite on runsas, tuuhea, tiheä, suora ja pysty. Peitinkarva on melko karheaa, aluskarva pehmeää ja villavaa. Karva on erityisen runsasta kaulan ympärillä muodostaen harjan tai kauluksen sekä reisien takaosassa muodostaen housut.

Lyhytkarvainen: karvapeite on lyhyt, runsas, tiheä, suora ja plyysimäinen, pysty ei pinnan-myötäinen.

 

VÄRI: Yksivärinen musta, punainen, sininen, vaaleankellertävänruskea (fawn), kermanvärinen tai valkoinen, usein sävyttynyt, mutta ei laikukas eikä kirjava (hännän alaosa ja reisien takaosa ovat usein vaaleammat).

 

KOKO - SÄKÄKORKEUS: Urokset 48 - 56 cm (19 – 22 tuumaa) nartut 46 - 51 cm (18 – 20 tuumaa).

 

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.


Chow chow rodun ominaisuuksia

 

Chow chow'n rotumääritelmän luettuasi tunnet sen ulkoisille ominaisuuksille asetettavat vaatimukset. Ominaisuuksiltaan chow chow on seurakoira. Chowille on ominaista tietty luonteen lujuus ja itsepäisyys. Siten chowin omistajalta vaaditaan päättäväisyyttä, johdonmukaisuutta ja tahdonlujuutta, jotta yhteistyö sujuisi rattoisasti. Mikä tänään on kiellettyä, on se sitä aina. On aina muistettava, että lauman johtaja päättää kaikista laumaa koskevista asioista. Älä siis kysy chowiltasi haluaisiko se tänään mennä tätä vai tuota reittiä, vaan päätä itse. Rotumme luonteessa on suurehkojakin eroja ylen ystävällisistä aina erittäin varautuneisiin. Chowin varautuneisuus kohdistuu kuitenkin yleensä vain vieraisiin.

 

Tottelevaisuus on chowille omanlainen asia. Se ei aina tanssi sinun pillisi mukaan. Chowilla kun on oma pilli, jonka tahti ei päätä huimaa. Jos haluat chowistasi sosiaalisen, iloisen, toisten kanssa toimeen tulevan, sinun kannattaa uhrata jo pentuna paljon aikaa. Chowia ei ole jalostettu vuosien saatossa palveluskoiraksi. Sillä on hyvin vähän halua miellyttää isäntää tai emäntää. Chow chow'sta on sanottu, että se on valmis kuolemaan puolestasi, mutta ei kuitenkaan välttämättä tottelemaan sinua. Chowille on varsin helppo opettaa tottelevaisuuden perusteet. Varsinkin pentuaika on otollinen peruskoulutukselle. Tällöin luodaan hyvä pohja sinun ja chowisi yhteistyölle vuosiksi eteenpäin.  Chowi ei ole tyhmä eikä oikeastaan edes hidas oppimaan, vaan päinvastoin. Se ei yksinkertaisesti ymmärrä, minkä takia pitää tehdä niin monta turhaa mutkaa, kun suoraankin pääsee. Kunnioittamalla chowin omaa vakaumusta saat enemmän kehuilla kuin pakolla koirastasi yhteistyökykyisen.

 

Monista chowin paras ominaisuus on sille jo pennusta alkaen tunnusomainen rauhallisuus. Vaikka chowi saa "hepuleitakin", on rodulle tyypillistä rauhallinen suhtautuminen asiaan kuin asiaan. Kotona päivät sujuvat enemmänkin makoillessa kuin jatkuvasti jotain touhutessa. Chowi, kuten suurin osa itämaisista roduista on luonnostaan siisti, mikä tietysti helpottaa suuresti perheen elämää koiran kanssa. Rodun itsenäisyys tulee esiin siten, että se viihtyy varsin hyvin kotona yksin työpäivän mitan. Chowi ei myöskään itsenäisyytensä takia vaadi jatkuvaa ihmisen huomiota ja paijaamista, mikä on tyypillistä monille muille roduille. Chowi on todella tyytyväinen, kun saa oleskella samassa huoneessa laumansa kanssa. Se seuraa yleensä majesteettisesti perässäsi, jos vaihdat huonetta ja asettuu arvokkaasti johonkin läheisyyteesi makoilemaan. Se on tavallaan varjona lähelläsi, muttei vaadi huomiotasi. Chowille ominaista on erittäin syvä, mutta vähäeleinen kiintymys omiin ihmisiin.

 

Chowin on yleensä muita rotuja vaikeampaa vaihtaa perhettä kesken kaiken, mutta ei se mahdotonta ole. Uskollisuutensa takia tämän rodun tulisi vaihtaa mahdollisimman vähän laumasta toiseen. Uskollisuuden vastapainona on rodulle tyypillinen pidättyväisyys. Se suhtautuu varautuneesti kaikkiin vieraisiin ihmisiin. Chowi haluaa omaa tahtiaan tutustua vieraaseen ihmiseen, jos tämä tuntuu sen arvoiselta. Kaikkia se ei edes "näe". Samalla lailla se suhtautuu myös vastaantuleviin koiriin, vaikkakin on ehkä niistä kiinnostuneempi ja vähemmän varautunut.  Varautuneisuuden vuoksi vieraan ihmisen on annettava chowille aikaa tutustua. Ihmisen on voitettava sen kiinnostus ja kunnioitus.

 

Choweilla on viettiä vahtimiseen - onhan sillä vahvat perinteet Kiinan keisareiden vahtikoirana. Chowi hälyttää koko laumansa haukunnallaan tai ainakin poksunnallaan ovikellon soidessa, tai kuullessaan tarkkakuuloisena jotain epätavallista ääntä ulkoa. Chowi ei yleensä koskaan hauku huvikseen, vaan voi tosiasiallisesti olla hyvinkin hiljainen koira. Jotkut ovat haukahtaneet vain muutaman kerran eläessään. Chow chow on parhaimmillaan isäntäperheen uskollinen vahti.

 

Chow chow rodun luonne

 

Chowista on kirjoitettu paljon, koska sillä on tyypillinen, muttei kuitenkaan yksinkertainen luonne. Sillä on itämaista arvokkuutta, tarkkaavaisuutta ja erittäin hyvä itsetunto (oman-arvontunto), jota ei kannata yrittää ottaa pois kouluttamalla sitä liian tottelevaiseksi. Luonteesta rotumääritelmä sanoo: itsenäinen, uskollinen, mutta pidättyväinen.  Chowi näyttää siltä, että se katsoo muita ylväänä ja etäisenä. Se tekee omat johtopäätöksensä, joita ei sen jälkeen muuteta. Chowi on usein lahjomaton. Chowi ei pidä ensitapaamisesta, jos toinen osapuoli on liian innokas. Chowi ei siedä pakottamista tapaamisen yhteydessä eikä tyrkyttämistä.

 

Ehdottoman tottelevaa koiraa chowista ei saa. Älä odota orjallista tottelevaisuutta vaan hyväksy, että se on itsepäinen ja haluaa tahtonsa läpi. Mentyään omalle paikalleen makaamaan, se haluaa olla rauhassa. Chowi haluaa yksityisyyttä. Se on mestari itsehillinnässä. Chowi osoittaa suurta kiintymystä johtajaansa, jonka se on itse valinnut. Suuren kiintymyksen takia voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta siirtää johtajuutta toiselle tai chowille tulee ongelmia. Vanhemmalle chowille jo ympäristönmuutos voi olla vaikea.

 

Chowi menee mielellään metsään kävelylle. Ole tarkka, ettei vuosisatoja vanha metsästysvaisto herää ja metsästys alkaa. Silloin isännän kutsut eivät auta, koska koiran mielestä muualla on paljon hauskempaa. Chowin vikkelyys ja nopeus ovat yllättävää, koska kyseessä on raskasrakenteinen koira. Yhtäkkiä huomataankin, etteivät suorat takajalat haittaakaan menoa edellyttäen, että koira on hyvässä kunnossa.

 

Tyypillinen ominaisuus on, että chowi on yleensä jo viiden viikon ikäisenä pentuna, erittäin sisäsiisti. Jos sille annetaan mahdollisuus päästä ulos, ei koti enää likaannu. Näiden luonteenominaisuuksien takia ihmiset kerran hankittuaan chowin, usein kiintyvät rotuun niin, että pitävät sitä loppuelämän.

 

Lisää tietoa rodusta löydät Chow Chow yhdistyksen kotisivuilta.