Blogi

19.06.2015 22:23

Hyvää Juhannusta =)!

Pennut alkavat olla kilon painoisia, yksi pennuista saavutti kilon jo viikon ikäisenä. Tänään pennut ovat 10 päivän ikäisiä. Eilen meillä kävi pentuja katsomassa pentueen isipapan omistajat ja tuliaisina saimme pennuille leluja, pyyhettä, makupalaa. Leila otti vieraat hyvin vastaan, toki oli hieman epäluuloinen mutta ystävällinen. Nyt Leila viettää vapaaaikansa pentulaatikon ulkopuolella, käy syöttämässä pennut ja sen jälkeen tulee nukkumaan olohuoneeseen. Tänään kävimme myös ihan reilun mittaisella kävelylenkillä Leilan kanssa, pikkuhiljaa pidennetään lenkkiä. 

Nyt odotamme silmien avautumista, pitäisi ihan lähipäivinä avautua. Liikkuvat kovasti ja oikeastaan kahden päivän aikana ovat muutuneet ihan Chow Chown näköisiksi :) Mahtaa olla parin viikon päästä vipinää talossa. Lenkillä käydessämme pikkutytöt naapurista jo kyselivät, millon saa tulla pentuja katsomaan ja lupasin ensiviikolla. Hyvin tärkeää pennuille saada lasten pikkukätösten kosketusta ja muokkaamista. 

Nimet pennuille on saatu tänään pulkkaan :) Teen pentueilmoituksen ensiviikon aikana. On siinä kova mietintä ja mielipidettä kaverilta piti kysyä. Eiköhän ne ihan julkaisukelpoisia kennelnimiä ole :) 

Hyvää Juhannusta toivottaa Lilo :)!

—————

15.06.2015 12:07

Kuvia pentusista =)

Eilen oli mahdoton syöntipäivä pennuilla ja painot hurjassa nousussa. Tänään nukutaan =)

—————

13.06.2015 10:40

Pennut viisi päivää vanhoja =)

Tähän asti kaikki on sujunut hyvin, ellei ihan erinomaisen hyvin, Leila hoitaa pentuja tolkusti ja eilen ensimmäistä kertaa tarkkaili tilannetta olohuoneen puolelta, tänään nukkui pentulaatikon vieressä. Tämä kertoo-että pennuilla on kaikki hyvin. Painot on kaikilla pennuilla nousseet yli syntymäpainon, ainoastaan yhdellä muutaman gramman paino laski toisena päivänä mutta esim. Eilettäin-nousua päivässä pienemmälläkin 43gr. Eli oikein hyvälle näyttää. Pentueessa on yksi uros, joka menee omia polkujaan koonsa suhteen-tällä hetkellä painoa jo 625gr. Suraavaan eroa 76gr, eli kookas poika. Emme ole puuttuneet pentulaatikon elämään juuri muuten, kuin laskemalla pennut ja vaihtamalla puhdasta lakanaa mutta eilen siirsin tämän ison körilään Leilan kainalonisille-tämä ryökäle kun omii ne takanisät-mistä sitä maitoa tulee reilummin. Eilen myös Leila erotti selkää kääntämällä kaksi isointa yhden syötön ajaksi(isot nukkuivat ähkyään pois) ja ruokki neljä neljää.  Veikkaan, että pieninkin pääsee tänään yli puolenkilon. 

Me olemme miehen kanssa vuoroin valvoneet pentuhuonetta, tykkään, että vkon ajan seuraamme tilannetta tarkemmin taustalla ja jahka pennut alkavat olla lähemmäs kilon/vkon ikäisiä-voi rauhassa itsekkin huokaista. Viime yön nukuin itse aika ruhtinaallisesti, hieman on tullut töllötettyä telkkaria öisin ja eilen aamulla klo 9 olin jo lounaalla-hampurilaista. Vaa"alle ei kasvattaja uskalla mennä ihan heti..Mutta mukava seurata pentulaatikon hoitohommia-kyllä Chow chow emot on hyviä äitejä. Eilen Leila kävi tervehtimässä muita koiria(paitsi Liloa:D) hännänheilutuksin ja kovasti tuntui olevan asiaa. Ilmeisesti Leila on nyt lauman johtaja-huomasin, että Emma hyvin varovaisesti tervehti ja kääntyi pian pois. Jetro ei ollenkaan hyppinyt vaan oli Emman seläntakana rauhallisesti. Lordi ei noteeraa mitenkään Leilaa mutta huomaan käytöksestä-että jos jotain epätavallista ympäristössä, vaikka naapurissa vieraita-Lordi on tilanteen tasalla, eli suojelee. Muutenkin Lordi on mielellään sisällä vahtimassa pentuja, vaikkakin nukkuu mutta ei taida ihan olla sikiunessa...

 

Tässä Leila ainoana pentuna emonsa hoivissa. Kuinka uuvuttavaa tuo aika jälkeenpäin ajatellen olikaan-vaikkakin yksi pentu emolla. Tietysti meillä oli kova huoli, että tämä ainokainen selviäisi ja emolla sama huoli. Hyvin selvisi ja tällä hetkellä hoitaa omaa kuutta poikastaan. 

—————

10.06.2015 21:42

Viisi poikaa ja yksi rinsessa :)

Käytimme Leilaa tiineyspäivänä 57 vielä RTG:ssä, koska  niin epäselvä kuva tuli edellisellä kerralla. Kuusihan siellä näkyi, oikea sillitpurkissa kuva. Kaksi oli jo asettunut hyvin lähtövalmiiksi mutta toisessa päässä mietittiin vielä lähtöjärjestystä. Noh, aloimme odottelemaan ehkä hieman pidempää penikoimista ja etukäteen pelkäsin sitä, että pennut ovat isoja... 

Viikonloppu meni Leilalla ihan rauhallisesti, sunnuntai ja maanantai alkoi olla jo tukalaa, lenkkeili vielä maanantaina reippaasti mutta tiistaina ei enää postilaatikkoa kauemmas ja pitkin päivää matka lyheni ja lyheni. Hyvin laimeasti tuntui pennutus lähtevän liikkeelle, alkoi usko jo horjua, että liekö nyt niin täynnä pentuja kohtu, että ei jaksa supistella. 

Iltapäivällä kuitenkin homma eteni ja illalla klo 18.50 saatiin ensimmäinen pentu, uros suht sutjakkaasti kylmään maailmaan, toinen uros, isoin pentueesta olikin Leilalle aika haastava mutta leijonamaisella karjaisulla tämä isohko uros saatiin turvallisesti emon nisille. Täytyy sanoa, että paniikki alkoi iskemään minullekkin, sen verran oli rytinää toisen tulo, että käsitöitä riitti hetken sekä minulle, että Leilalle. Totesin siinä kuitenkin, että kyllä emo tietää miten pennut virkoaa, kätevä emäntä tuo Leila. Ottaa pennusta kiinni ja nakkasee vähän :)Seuraavat syntyivät sitten klo 19.28 rinsessa, klo 19.54 uros, 21.35 uros ja 21.42 viimeinen pentu. Viimeiset pennut suorastaan lensivät "pesästään".Syntymäpainot 397gr-465gr, eli ihan hyvänkokoisia. Tällähetkellä kaikki on hyvin ja Leilaa hoitaa pentuja todella hyvin, välillä käymme katsomassa, että kaikki pennut syövät ja hyvin tuntuu eväs maistuvan. Myös Leilalle, seuraamme emää tiiviisti, että ei mitään tulehduksia tms tule, vaikuttaa tähän asti hyvälle kaikki, ruoka maistuu ja mahatkin toimivat, kuten junan vessa. 

Siinäpä koko poppoo =) Pikku Wagnereita viisi kipaletta ja yksi prinsessa Leya. On se syntymisen ihme nii hieno asia, että tippahan se linssiin tuli. Kiitokset "tukijoukoille" =)

—————

07.06.2015 07:35

Sataa sataa ropisee..

Tänään on Perämeren Chowien tapaaminen Hämeenjärvellä Riston ja Kaijan tykönä. saapa nähdä pääsemmekö tapaamiseen. Leila on hieman levoton ollut muutaman päivän-tiineyspäivä 59 ja veikkaan pentujen syntyvän ihan pian/lähipäivinä viimeistään.. Emällänsä alkoi päivänä 59 ja pennut syntyivät päivänä 60. Nyt seurataan tiiviisti. Reipas tyttö on ollut-lenkillä kävimme eilen päivällä, illalla satoi kaatamalla vettä-ei viitsinyt liikuttaa vesisateella. Yön Leila kuoputteli huoneessaan, pariin otteeseen heräsin ja kävin tarkastamassa tilanteen. Muutoin nukkui tyttö hyvin..eilisen päivän nukkui todella sikeästi-lie kerää voimia tulevaan. Ruokahalu on edelleen valtava mutta pieniä annoksa annamme, vatta on jo niin iso, että ei kertakaikkiaan mahdu isoja määriä kerrallaan. Mutta sitähän Leila ei tajua :) Persokerttu ku on.Noh, hieman jää harmittamaan , jos ei rehveille pääse tänään.

Hämeenjärvelle, olisi ollut mukava fiilistellä eilistä-nimittäin Muhoksen ryhmänäyttelyssä Perämereläisille meni potti palkintoja, Rop, Vsp, veteraani Rop =)))Meidän Jetro oli rop-pentu ja hyvin lupaavaksi tuomari Markku Kipina kehui poikaa. Kehässä meni loistavasti. Ei mitään vastahankaa, mieheni esitti Jetron ja esim. tutkiessa pojan hampaat ja sukukalleudet-mies seisoi Jetron edessä, hihna löysällä-Jetro ei peruuttanut yhtään.Harjoitus tekee mestarin. Nyt olen tyytyväinen-ei me turhaan keväällä reenattu pitkin kaupunkia ja bauhausissakin olimme salareeneillä ;) Nyt täytyy katsoa seuraavia näyttelyitä.

 

Siskokset Leila ja Hilma Helsingissä 6.12 Voittajanäyttelyssä. Välillä on hyvä päästä hälystä omaan pienen yksiöön :)

—————

02.06.2015 21:04

Piharemppaa

Meillä kävi sunnuntaina kennelneuvoja katsomassa pihaa ja teimme suunnitelman koirien pihallaolemisen suhteen-väliaikaisia näköesteitä, sekä teemme isomman "lisätarhan". Toisinsanoen, kotihoidonhuoneesta pääsee terassin kautta suoraan takapihalle, sekä samasta ovesta yksi seurakunta etupihalle tarhaan ja pytyvät lekottelemaan myös terassilla. Takapihalla on mukavasti muutama puu ja siellä saa varjoa, etupihalla on kaksi koppia ja pääsee myös talliin , erilliseen vilpoisaan huoneeseen , jos on kovin kuuma kesällä. Lisäksi näkee pihallekulkijat. Väiaikaisilla näköesteillä vähennämme Leilan ja Lilon kohtaamisia, tosin vaikuttaa nyt sille, että kumpikaan ei välitä toisistaan mutta varmuuen vuoksi. Ei voi tietää, kuinka hyökkäävää voi olla elo pentujen synnyttyä Leilalle. Jokatapauksessa, edellisellä kerralla, pidimme visusti pennut ja muut koirat toisistaan erossa, turha ottaa riskejä, itse otin sen asenteen heti, että hoidamme toisten koiria, siis pentuja ja kerkeävät tutustua muihin koiriin sitten siellä kotona. Totuttelua toki kokeiltiin mutta pennut olivat emonsa kanssa ominaan ulkoilemassa, muut seurasivat kauempaa ja kunnioittivat Emmaa ja pentuja. Yleensä, kun Emma pentuineen ulos meni-muut koirat käänsivät heti katseensa toisaalle ja viheltelivät itsekseen, että ei me ollenkaan olla kiinnostuneita...:)Eipä vähän. nyt kun on kesä-porukat haluaa olla ulkona aamusta iltaan-jos on kuuma lenkit tehään vasta myöhään illalla. Elikkäs laiskottelukesä tulossa, toivotaan. 

Kennelneuvoja arvioi tilat nykyisellään ja hyvä-arvosanaa tuli, ihan erinomaiseen emme päässeet, koska asustellaan täällä ihan koirat ja immeiset samassa-ei ole siis kenneli-kenneliä-tiloineen. Eristyshuone olisi hyvä olla , jos on useita koiria, ihan vaikka kennelyskän takia. Vaikka meillä on pari tyhjää huonetta, eivät "kelpaa" siihen tarkoitukseen, koska oma sisäänkäynti pitäisi olla niihin, jotta täysin välttää kosketusta muitten koirien kanssa. Lisäksi meille suositeltiin tekemään ns. hätäsuunnitelma ns. kriisitilanteesa, elikkä jos jotain sattuu meille, ohjeet löytyisivät valmiina. Senhän ei tarvi olla sen kummempaa, kuin vaikka yhtäkkinen sairastuminen, vaikkapa hirveään mahatautiin ja kohta ollankin jo tiputuksessa koko porukka toipumassa, että miten koirat? Kuka hoitaa ja ruokkii, kuka tietää, että kaksi narttua ei välttämättä diggaa toisistaan jne jne. Ja lisäksi, semmoisen mahdollisuuden kennelneuvoja meille esitti, että meidän ollessa poissa kotoa-entä jos tulee tulipalo, olisi hyvä olla eteisessä ihan lappunen-missä lukee"talossa on koiria niin ja niin monta".Ulko-ovessa meillä on tuo kyltti "tervetuloa koirakotiin", ehkäpä minä laitan siihen lisäksen-viisi kpl koiria. Minähän olen semmoinen "etukäteenpirujamaalavapersoona"-tottakait tässä nyt mietitään ankarasti kaikenlaista asian liittyen. Mutta hyviä pointteja tuli neuvojalta ja suosittelen soittamaan rohkeasti paikalliselle neuvojalle, ovat nimittäin hyvin kokeneita koira-asioissa ja tietävät aina jotain, mitä ei itse välttämättä ole tullut ajateltua. Jokatapauksessa, kasvateltuaan koiria pidempään, automaattisesti Kennelliitosta otetaan yhteyttä ja sovitaan neuvontakäynti. Pakollistahan se ei ole mutta suositeltavaa. 

 

Ensi lauantaina Jetro menee eka kertaa näyttelyyn, pentusarjaan Muhoksen ryhmänäyttelyyn. Kyllä se äkkiä menee tuo pentuaika, nyt on poika jo 7kk!! Tänään pesimme ja föönasimme sitten terassilla, hieno tuuline sää. Jetro ei oikein diggaile föönauksesta-tuo koirapuhallin on melkoisen tehokas pakkaus ja taitaapi hieman pelottaa. Mutta periksi ei anneta kuivatessa, pojan on pakko oppia olemaan käsiteltävänä, vaikka kuinka tympäsee. Kovasti yritti napata fööniä kiinni mutta ei saanut. Jos kerran annat periksi Chowille-se muistaa sen pitkään ja seuraavalla kerralla on tuplasti vaikeampaa. Loppujen lopuksi Jetro antoi kuivata hyvin ja kuivailin sitten ihan "kuivaakin" turkkia, tuntu ihan pitävän siitä. Loppuviikolla sitten kuivapöönausta ja kampailua, veikkaan, että karvaa alkaa irrota ihan kunnolla.Jetrolla on mielettömän pitkä karva päänalueella ja muuten suht lyhyt.Hyvin leijonamainen. Jos tuomari ei lauantaina Jetrosta tykkää, ulkomuodosta-suosittelen kyllä käymään optikolla....Mutta mutta-ei se pelkkä ulkonäkö vaan se, miten koira kehässä käyttäytyy. Chowin pitää olla chowimainen, ylpeä. Häntä selänpäällä. Pennuissa, noo totuttelua. Jos ei nyt mene hyvin-pitää harjoitella lisää.

—————

28.05.2015 20:50

Kylmää kevättä=)

Kevätlunssa on meillekkin rantautunut-itse sinnittelen vielä viikonloppuun, on nimittäin kiireisimmät päivät töissä. Tiedän, että huomenna rojahdan suorilta jaloilta sänkyyn-sen verran koko viikon olo ollut hutera mutta hyvvin olen saanut siirrettyä lenssua. Taito sekin ;)

Leila kävi tänään tiineysröntgenissä ja laitettiin samalla herppespiikin toinen osa. Kuvissa ei näkynyt normaalia isompaa pentuetta-mutta sen verran kakkaa Leilalla oli suolessa, että päädyimme vielä ottamaan eläinlääkärin suosituksesta ensiviikon perjantaina uudet kuvat, jotta tarkka lukumäärä saadaan selville...Nimittäin voi olla heittoa vielä määrässä,suoli painoi kohtua.Mutta kakkaa siellä näkyi, nyt näki senkin, -miltä kakka näyttää röntgenissä.:D Muuten kaikki hyvin,hyvät "luurangot, kalanruodot" näkyi-kaikki siis tähän asti hyvin.

Illansuussa meillä kävi koirahierojaksi opiskeleva tyttö, Iida Vitikka. Lordi sai olla hierottavana. Ensin poika "machoili"alussa mutta sitten rentoutui ja kun hieronta oli ohi-poika oli niin rentona, että jäi pötköttelemään lattialle pidempään. Lapojen välissä jumipaikkoja, muuten ei mitään pahempaa jumia missään. Sovimme vielä uudesta hierontakerrasta..sen verran poika piti hieronnasta :)

Nyt sitten reilu viikko Leilan H-hetkeen..pentulaatikko on jo kasattu huoneeseen, vkonloppuna laittelen pyyhkeet ym valmiiksi. Sitten odotetaan ja odotetaan ja odotetaan :)

 

Tässä on vuodelta 2013 muotinäytöksestä(Salon Saxiinan ja Tyrnävän 4H yhteisestä ) kuva. Kuvassa Lotta ja Martta(Tatam Justiisa), sekä Paula. Tytöt esittivät ylioppilasjuhlamuotia :) Martta Chow Chow esiintyi näytöksessä niin hienosti-poseerasi-nousi lavalle. Todella reipas ja kaunis tyttö, eikä ollenkaan häiriintynyt keskipisteenä olemisesta :)

 

 

Niina

 

—————